Samen in beweging


Go to content

Dierondersteunende therapie

Werkwijze


De x-factor

Meer dan 70% van de menselijke communicatie verloopt via lichaamstaal en is dus non-verbaal. Onze lichaamstaal geeft constant boodschappen aan de ander door zoals: ik voel me onzeker, ik ben bang, ik ben belangrijk etc.
De houding en bewegingen van iemand, de uitdrukking van het gezicht heeft invloed op hoe we met iemand omgaan en hoe we over iemand denken. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat de lichaamstaal die iemand gebruikt ook effect op de persoon zelf heeft. Iemand die onzekerheid uitstraalt versterkt hierdoor dus bij zichzelf dit gevoel ook nog eens. Dat deze ‘boodschappen’ iemand niet altijd van pas komen is misschien wel voor te stellen.
Door lichaamstaal bewust in te zetten kan het je helpen om bijvoorbeeld zekerder over te komen en daardoor beter de eigen grenzen te bewaken. Maar hoe kom je nou te weten of je lichaamtaal wel duidelijk genoeg is? Hoe kom je er nou achter wat het effect is van je lichaamstaal?

Paarden, honden en lichaamstaal

Bij in sociaal verband levende dieren is lichaamstaal heel belangrijk. Het stelt hun in staat om samen te werken en garandeert daardoor o.a. de veiligheid. Paarden en honden zijn erg gevoelig voor lichaamstaal. Zij lezen in de lichaamstaal van de ander af of het bijvoorbeeld gaat om een vriend of vijand, en of de ander gespannen is of niet op en op welke plek ze in de groep staan. Deze dieren reageren niet alleen op de lichaamstaal van hun soortgenoten, maar ook op die van de mens.
Buiten de lichaamstaal om hebben deze dieren nog een andere kwaliteit. Ze nemen je zoals je bent. Er is geen oordeel. Het is voor hun niet van belang te weten of je gezond of ziek bent, of een volle portomonnee of een lege hebt. Bij dieren draait het om iets anders namelijk: voel ik me veilig bij jou, kan ik je vertrouwen en word ik gerespecteerd.
Dit vormt de basis voor het samen werken met paarden en honden.

Lees verder


Back to content | Back to main menu